Ugrás a tartalomra

Sárkányölő Szent György legendája

Sárkányölő Szent György, a rendőrök védőszentje

Élt egy tóban egy városkának kapui előtt egy rettenetes sárkány. Ha éhes volt, egészen a városfalig hatolt, és mérgező leheletével úgy megrontotta a levegőt, hogy sokan belehaltak. A lakók úgy döntöttek, hogy minden nap két bárányt tesznek a tó mellé, hogy e csapást megszűntessék. Amikor alig volt már bárány a környéken, megegyeztek abban, hogy minden nap egy bárányt és sorshúzással egy embert adnak a sárkánynak, hogy azokat falja fel.

Egyik nap a király lányára került a sor. A király kérte a népet, kegyelmezzenek a lányának. Aranyat és ezüstöt kínált, de ők nem tágítottak. Azonban a király kérésére nyolc nap haladékot adtak. A nyolcadik nap reggelén a királylány sírva elköszönt szüleitől, és királyi öltözetben, egyedül ment el a tóhoz. Ott leült egy kőre, sírva várta a sárkányt. Éppen arra lovagolt Szent György, odament a lányhoz és megkérdezte, miért szomorkodik. A lány így felelt: „Nemes lovag, menekülj innen, különben téged is megesz a sárkány!”. Azonban György így válaszolt: „Bízzál bennem, és én Isten nevében megsegítelek.”.

Miközben beszélgettek, sziszegve előkúszott a sárkány a vízből. György ekkor fölpattant a lovára, és bátran vágtatott a szörnyeteg felé. Lándzsájával úgy megsebesítette a sárkányt, hogy az földre hullott.

A király jutalmul arannyal és ezüsttel halmozta el Györgyöt, aki azonban mindent szétosztott a szegények között.

Szent György napját április 24-én ünneplik. Ez az igazi tavaszkezdő nap.