Ugrás a tartalomra

Kék Nap az Autizmus világnapjára

 

2024. március 27. napján a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ Kamaratermében került megrendezésre a kerületi óvodások számára a Kék nap, melynek központjában az érzékenyítés állt.

A Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ fogyatékosságügyi tanácsadói az óvodai szociális segítőkkel közösen dolgozták ki és bonyolították le az eseményt. A rendezvényen öt óvoda képviseltette magát, összesen kb. 180 óvodással.

A teremben az óvodások számára színes képek jelenítették meg a nap eseményeit (kabát fogasra helyezésre, cipő levétele, mesehallgatás, képkirakás, közös mozgásos játék), a pedagógusoknak az autizmus spektrum zavar kapcsán idézetek kerültek kihelyezésre.

A program beszélgetéssel és Vibók Ildi Furi című meséjének felolvasásával vette kezdetét, melyet a gyerekek kíváncsian hallgattak. A mese főszereplője „Furi”, a kaméleon, aki társaitól eltérően nem színesen, hanem szürkén érkezett a világra és került be egy állatkereskedésbe. Mássága saját maga számára nem tűnik fel, jól érzi magát a bőrében addig, amíg az állatkereskedő el nem különíti. A mese szerencsésen végződik, mert egy kisfiú, „Lackó”, aki az apukájával érkezik a kereskedésbe, kifejezetten Furit választja ki és viszi haza az otthonába.

A mesét követően a gyerekek beszélgetőkörben dolgozhatták fel a hallottakat.

Végül csoportokba szerveződve képes eseménykártyákat helyezhettek időrendbe, majd zenés-táncos foglalkozással zárult az esemény.

A csoportok búcsúzóul „Furi” színezőt vihettek magukkal.

 

Az eseményen a Promontor tv is jelen volt, az általuk készített videó az alábbi linken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=vNM-txmp-Ro